15 Mart 2013 Cuma

Hamilellik Dönemi


Gebeliğin Oluşması

    Gebeliğin ilk haftası , hamile kalındığı tarihten değil " Son Adet Kanamasından" ( SAT) itibaren hesaplanır. Bir gebelik süresi , son adet kanamasının ilk gününden itibaren 40 hafta (280) gün sürer.
    Yumurtlama olayı sonucu olgun yumurta , yumurtalıkların birinden bırakılır. Yumurtalıktan ayrılan yumurta , fallop tüpü tarafından yakalanır. Burada yaklaşık 12-24 saat süreyle döllenmeyi bekler. Daha önceden kanalda bulunan ya da yeni gelecek olan spermlerden sadece bir tanesi , olgun yumurtayla kaynaşabilecektir. Bunu başardığında , yumurtanın ve spermin taşıdığı kalıtsal özellikler , birbirine karışır ve eşsiz bir insan oluşmaya başlar.
   Döllenme sonucu , iki hücrenin çekirdeklerinin birleşmesiyle ( yumurta ve sperm) tek bir hücre ( zigot) oluşur. Döllenmiş yumurta büyük bir hızla bölünerek çoğalmaya başlar. Böylece gebelik başlamış olur.
    Gebelik , kadının yumurtlama gününde başlamaktadır. Bu da yaklaşık son adet tarihinden sonraki 14. güne denk gelmektedir. Yani kadın adeti geciktiği ve gebeliğini öğrendiğinde 4 haftalık gebe olarak kabul edilir. Ama aslında gebelik oluşmasından bu yana , 2 hafta geçmiştir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

1-2. Hafta
  Bu haftanın sonunda östrojen hormonunun seviyesi artar. Bu hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinde ( sağ veya sol) bir yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar.
   Progesteron hormonunun miktarıda artmaya başlar. Progesteron hormonu rahim iç zarının kanlanma sonucu kalınlaşmasını sağlar. Burasının adeta yumuşak bir yatak haline gelmesini temin eder.

3-4. Hafta

   İkinci haftasonu veya 3. hafta başlarında , salınan yumurta hücresi tüplerde spermle birleşerek döllenme meydana gelir. Döllenme sonucu sperm ve yumurta hücresinin çekirdeklerinin kaynaşması ile oluşan hücreye zigot adı verilir. ( Bir sperm yumurtaya girdikten sonra , başka spermlerin girmesini önlemek için yumurtanın dışı hemen kalın bir zarla çevrilir.
  Zigot hızla bölünmeye başlar. Diğer yandan da 6-7 günlük bir yolculuk sonucu , daha önceden kendisi için hazırlanmış yumuşacık yatağa gelir , Bu bölgenin içine gömülerek o bölgeye sabitlenir. Bundan sonraki gelişimini burada devam ettirir.
  Döllenmiş yumurta hücresi ,rahme yerleşmesinin ardından kanda ölçülen " beta HCG" hormonu adet gecikmesi olmasa bile gebeliğin olup olmadığını kesin şekilde gösterebilmektedir.
  Adet gecikmesi olduktan sonraki dönemde bu hormon kandan idrara geçer. Belli yoğunluğa ulaştıktan sonra ( adet gecikmesinden 1 hafta sonra ) eczaneden alınarak idrarla yapılan gebelik testlerinde , pozitif sonuç çıkabilmektedir.
   Yerleşme döneminde anne adayı  lekelenme tarzında kanama görebilmektedir. Bunun nedeni , rahim iç tabakasına zigotun yerleşimi için yer açılırken kılcal damarların çatlaması ile hafif kanamaların olabilmesinden kaynaklanmaktadır.
   Aynı haftada plesanta oluşur.

Plesanta , bebek için akciğer, böbrek, karaciğer, hormon salgılayan bez ve sindirim sistemi görevlerini yerine getirir. Besin alışverişini sağlar. Anneden bebeğe besin maddelerinin , bebekten anneye de atık maddelerin geçmesini temin eder. Plesanta kısmen seçici geçirgendir. Bebeğe zararlı olabilecek maddelerin geçişini belli ölçüde önler. Ancak plesantanın tüm bu çabalarına rağmen nikotin, alkol, morfin gibi maddeler bebeğe geçebilir. O nedenle hamilelik döneminde beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

  Bebeğin Beyninin gelişeceği bölüm meydana gelerek sinirler oluşmaya başlar.
  Bebeğinizin bundan sonra içinde gelişimini rahat bir şekilde sürdüreceği amniyon sıvısı toplanmaya başlar.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder